Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloitteen nimien keruu käynnistyy

Kaikkia uskontoja ja uskonnottomia vakaumuksia tulisi kohdella yhdenvertaisesti Suomessa. Valtion tulee olla puolueeton suhteessa uskontoihin. Uskonto on saatava pitää yksityisasiana. Tämä on Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloitteen uskonnollisen ja vakaumuksellisen yhdenvertaisuuden puolesta perussanoma. Kansalaisaloitteen kotisivu on http://yhdenvertainensuomi.fi/

Nyky-Suomessa varsinkin evankelis-luterilaisella kirkolla on lukuisia valtionkirkollisia etuoikeuksia suhteessa muihin uskontoihin ja uskonnottomiin katsomuksiin. Kirkko on julkisoikeudellinen yhteisö, eli sen katsotaan olevan osa julkista valtaa. Kirkon jäsenmaksu kerätään kirkollisverona valtion toimesta, kouluissa on pakollista uskonnon opetusta ja uskonnollisilla yhdyskunnilla on vihkimisoikeus, mutta uskonnottomilla yhdistyksillä ei.

Kirkon etuoikeudet loukkaavat uskonnottomien ja toisuskoisten ihmisoikeuksia. Kirkolta on poistettava valtionkirkollinen ja julkisoikeudellinen erityisasema, jotta kaikkia kohdeltaisiin yhdenvertaisesti vakaumuksesta riippumatta. Tämän toteuttaminen edellyttää monien lakien muuttamista, myös perustuslain.

– Kansalaisaloite on hyvä väline tuoda eduskuntaan kysymyksiä, jotka muuten olisivat poliitikoille liian arkaluontoisia. Poliitikot saattavat pelätä menettävänsä äänestäjiä, jos ottavat niinkin perinteisen kysymyksen, kuin valtionkirkon aseman asiakseen. Tällöin on luontevaa, että kansalaiset nostavat vaikeita kysymyksiä yhteiskunnalliseen keskusteluun, kun poliitikoilta loppuu rohkeus.

Aloitteen takana on joukko yksityishenkilöitä, joiden mielestä Suomen lainsäädäntö tarvitsee päivitystä, jotta yhdenvertaisuus oikeasti toteutuisi Suomessa. Osa näistä yksityishenkilöistä on toiminut aktiivisesti myös eroakirkosta.fi-palvelun takana. Eroakirkosta.fi -palvelun kautta saatu osaaminen ja kokemus auttavat kansalaisaloitteen markkinoinnissa ja nimienkeruussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *